NUME:
Alexandru-Roland BASACOPOL
GRAD MILITAR:
General de brigadă
ÎNREGIMENTAT LA:
DATA NAȘTERII:
10.08.1925
DATA ÎNREGISTRĂRII:
SCURT ISTORIC:

„La un moment dat, din cauza serviciului tatălui meu, care era ofițer de carieră, am fost nevoiți să ne mutăm la Roman, localitatea în care s-a născut mama. Basacopol Atanasie, tatăl meu, avea gradul de căpitan și fusese mutat la ordin la Arsenalul Armatei din acest oraș. A luptat în Primul Război Mondial, în zona Ardealului și pentru faptele de vitejie de care a dat dovadă a fost decorat cu Medalia Coroana României.

 

            Am urmat studiile primare în Roman și, în continuare, am urmat cariera militară, respectând astfel tradiția în familie. Am absolvit, așadar, Liceul Militar „Gl. Macarovici” din Iași, iar apoi Institutul Medico-Militar din București, după care am fost repartizat la Regimentul de Infanterie din Turnu Măgurele.

 

            În anul I, în urma unui ordin al Mareșalului Ion Antonescu, toți elevii din școlile militare de ofițeri trebuiau să intre în stare de luptă, odată cu aceștia intrând și noi, cei de la Medicină. Era perioada dinaintea Zilei de 23 August, când încă nu întorseserăm armele. Dar a venit și acea zi când nemții au început să bombardeze capitala, iar eu am fost repartizat la Spitalul Militar care devenise Spital de linia I. La vremea respectivă, Institutul Medico-Militar era în cadrul spitalului. Am văzut mulți oameni cu răni grave, mutilați, dar cu voia lui Dumnezeu am reușit să trecem peste greutățile cauzate de anumite lipsuri de echipamente și materiale sanitare și să salvăm viețile ostașilor răniți.

 

            După război și după absolvirea facultății, la un moment dat m-am îmbolnăvit de TBC și, astfel, am fost nevoit să trec în rezervă, fiind clasat inapt medical. Ca urmare a bolii de care am suferit, m-am hotărât să mă specializez în pneumoftiziologie și am lucrat la Institutul Marius Nasta, apoi am reușit să pun bazele înființării spitalului Sf. Ștefan din București, unde am fost director timp de 32 de ani și medic primar – șef de secție.

 

            Am lucrat cu devotament în sistemul medical până am ieșit la pensie la termen. Secretul longevității constă intr-o viață liniștită și cumpătată. M-am căsătorit târziu, la 35 de ani, spune amuzat domnul Basacopol, dar am avut o căsnicie frumoasă și fericită. Băiatul nostru nu a urmat o carieră medicală, ci una muzicală la Opera Română, unde își desfășoară activitatea în prezent.”

 

În semn de apreciere pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, domnul Basacopol a fost decorat cu „Crucea Meritul Sanitar”, „Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și a fost avansat la gradul de general de brigadă în retragere.

 

Tabel numeric cu veteranii de război ai Armatei României actualizat în luna aprilie 2021
2610
VETERANI
ALBA 38
ARAD 22
ARGEȘ 65
BACĂU 105
BIHOR 16
BISTRIȚA-NĂSĂUD 16
BOTOȘANI 223
BRAȘOV 51
BRĂILA 21
BUZĂU 71
CARAȘ-SEVERIN 16
CLUJ 47
CONSTANȚA 50
COVASNA 23
DÂMBOVIȚA 41
DOLJ 41
GALAȚI 81
GORJ 17
HARGHITA 39
HUNEDOARA 31
IALOMIȚA 23
IAȘI 267
GIURGIU 15
MARAMUREȘ 18
MEHEDINȚI 14
MUREȘ 49
NEAMȚ 203
OLT 28
PRAHOVA 61
SATU MARE 7
SĂLAJ 9
SIBIU 30
SUCEAVA 196
TELEORMAN 43
TIMIȘ 39
TULCEA 11
VASLUI 172
VÂLCEA 37
VRANCEA 93
CĂLĂRAȘI 18
SECTORUL 1 67
SECTORUL 2 43
SECTORUL 3 34
SECTORUL 4 34
SECTORUL 5 14
SECTORUL 6 60
ILFOV 21

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

– 29 Aprilie 2021 –

România sărbătorește în data de 29 Aprilie Ziua Veteranilor de Război. Numărăm astăzi puțin peste 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial, mult prea puțin recunoscuți de societatea românească.

Pentru sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război, 29 Aprilie, dorim să trimitem fiecărui veteran un drapel tricolor și un coș cu produse tradiționale de Paște.

Urgența demersului este firească în contextul în care eroii Celui de-Al Doilea Război Mondial au vârsta României Mari.

Recunoștința dumneavoastră va așeza trecutul și viitorul la locul lor, cu o reverență necesară în fața înaintașilor și responsabilitate pentru povestea pe care o scriem împreună pentru generația de mâine.

Credința în eroi naște eroi, astfel că generația tânără are șansa unică, prin demersul dumneavoastră, de a înțelege că libertatea de a trăi, de a visa și de a iubi are întotdeauna un preț plătit de cei care au văzut în lupta pentru eliberarea și întregirea neamului românesc o cauză mai presus de propriile vieți, iubiri, ori aspirații.

DONEAZĂ PENTRU ACEST EVENIMENT ȘI SERIA EVENIMENTELOR VIITOARE ÎN CONTUL

RO61BTRLRONCRT0404791102 (RON)

Activitățile dedicate zilei de 29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război sunt următoarele:

 • Avansarea tuturor veteranilor de război ce dețin grade militare până la cel de colonel, prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale.
 • Pregătirea unui cadou pentru fiecare veteran de război, ce va fi livrat prin acțiuni de voluntariat în care vor fi implicați militari și societatea civilă.
 • Împachetarea cadourilor veteranilor se va realiza în data de 27 aprilie, în cadrul unui eveniment găzduit de Ministerul Apărării Naționale în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, unde avem bucuria să vă invităm pentru a pregăti personal un dar care va ajunge, împreună cu mesajul dumneavoastră, la un venerabil luptător al Celui de-Al Doilea Război Mondial.
 • Jurnalele de știri vor fi marcate pe tot parcursul Zilei de 29 Aprilie de informații legate de cei 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial. Jurnaliștii vor purta în piept Bujorul Românesc, simbolul sângelui vărsat de soldații români pe toate câmpurile de bătălie, bujori care vor fi achiziționați prin sponsorizările care vor face posibil acest eveniment.
 • Ministrul Apărării Naționale va invita un veteran de război la un ceai într-un spațiu Horeca, pentru a transmite societății civile mesajul că recunoștința și respectul sunt valorile care ne vor ajută să depășim orice criză, ori pandemie, știut fiind că un popor rămâne puternic prin spiritul lui.

ACȚIUNILE VIITOARE DEDICATE EROILOR ROMÂNI

 • Pregătirea Ceremoniei de citire a numelor eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, care va avea loc de Ziua Eroilor, în data de 10 iunie 2021, atât la București, cât și în toate reședințele de județ din România....
 • Îngrijirea tuturor cimitirelor/monumentelor dedicate celor două conflagrații mondiale. Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat pentru toaletarea cimitirelor, rescrierea numelor pe pietrele funerare și orice alte lucrari sunt necesare pentru menținerea vie a cultului eroilor, știut fiind că un neam rămâne viu prin respectul pentru înaintași.
 • Cunoașterea supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și recuperarea poveștilor cu care s-au întors de pe front, ori le-au adunat în lunga viață de ostași români.
 • Colectarea mărturiilor veteranilor pe platforma EROI DE RĂZBOI, pentru ca societatea românească să aibă acces la modele de curaj, credință și dragoste de țară. Platforma va avea, de asemenea, un rol de colector pentru poveștile, documentele, sau fotografiile rămase de la bunicii și străbunicii noștri, veterani de război.
 • Cunoașterea nevoilor supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și, acolo unde sunt identificate, rezolvarea acestora de îndată.
 • Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat care să-i aducă pe tineri aproape de modele și valori autentice, capabile să inspire un ideal.
 • Organizarea unei campanii de informare desfășurată în licee și universități. Organizarea evenimentelor cultural – artistice/sportive de natură să conducă la coagularea societății românești în jurul cauzei veteranilor de război.
 • Asigurarea unui ceremonial civil/militar la funeraliile fiecărui veteran de război. Intrarea în istorie trebuie să aibă loc cu demnitate și recunoștință, respectând sacrificiile celor care au luptat pentru întregirea, libertatea şi demnitatea neamului românesc.
 • Pregătirea ceremonialului dedicat funeraliilor naționale cu care România se va despărți de ultimul supraviețuitor al Celui de-Al Doilea Război Mondial.

SPONSORI PRINCIPALI: