NUME:
Ștefan Ceauș
GRAD MILITAR:
Căpitan
ÎNREGIMENTAT LA:
DATA NAȘTERII:
18.02.1921
DATA ÎNREGISTRĂRII:
SCURT ISTORIC:

           „Era sfârșit de noiembrie 1942, în apropiere de poalele munților Caucaz. Am fost încercuiți o săptămână, izolați de unitatea noastră, fără mâncare, fără apă… mâncam zăpadă ca să supraviețuim. Când eram pe front, cel mai greu a fost cu foamea și gerul.”

Așa și-a început povestea domnul Ștefan Ceauș, veteran de război, la împlinirea frumoasei vârste de 100 de ani. „S-a spart frontul și am reușit să ieșim din încercuire, mai multe unități au reușit să scape printre care și a mea. Ne aflam într-o companie de cercetare și eram în față când ne-au atacat rușii. Ne-am retras pe dealuri, înspre trupele noastre, dar nu i-am mai găsit – erau doar urme pe zăpadă ce anunțau direcția de retragere.

 

            Locotenentul meu mi-a ordonat să mențin poziția până vine agentul de legătură cu noi ordine. Agentul a fost rănit și n-a mai putut veni, la fel și locotenentul. Noi am rămas izolați de plutonul nostru în noiembrie 1942, 4 mașini cu militari din Compania vânători de munte purtată, din Batalionul specialități moto. Rușii se apropiau din vale, i-am văzut la nici 300 de metri de noi, urcau pe firul văii spre un platou mic. Când am văzut situația aceasta, mi-am luat inima în dinți și le-am spus camarazilor, măi fraților, hai să încercăm să fugim, să găsim vreo breșă, să nu ne prindă rușii și să cădem prizonieri. Și am plecat cu mașinile, eu în față, deoarece eram șofer cu experiență de dinainte de război și păstrând distanța de 50 de metri între noi, întrucât se tot bombarda. Am luat-o prin locul unde zăpada era mai puțin înnegrită deoarece nu loviseră încă proiectilele inamicului, însă un proiectil de artilerie mi-a lovit camionul în partea din spate, a distrus două cauciucuri și tot ce era lemn pe șasiu. A rămas doar mașina cu scheletul metalic și cabina. Când am fost atins de bombă, am văzut mult fum, dar eram cu piciorul pe accelerație și motorul mergea așa că am continuat, celelalte trei mașini mă urmau. După mai mult de 5 km am dat de Batalionul infanterie moto.”

Acum, domnul Ștefan o are alături e soția lui și pe Ioana – singura nepoată, pe care o iubește tare mult. Ioana este studentă la Facultatea de Medicină Dentară din București și „raza de soare ce luminează apusul vieții bunicului ei”.

 

Ernest Fitzgerald spunea că adevăraţii învingători nu sunt cei care ajung în vârf, ci cei care ajung cel mai departe pe drumurile cele mai rele. Știm că istoria consemnează bătălia pentru Stalingrad ca fiind una dintre cele mai dure şi îndelungate lupte din cel de-Al Doilea Război Mondial, cu pierderi uriaşe de vieţi omeneşti, de o parte şi de cealaltă. Domnul Ștefan este mărturia faptului că a renunța nu este o opțiune pentru militari.

Tabel numeric cu veteranii de război ai Armatei României actualizat în luna aprilie 2021
2610
VETERANI
ALBA 38
ARAD 22
ARGEȘ 65
BACĂU 105
BIHOR 16
BISTRIȚA-NĂSĂUD 16
BOTOȘANI 223
BRAȘOV 51
BRĂILA 21
BUZĂU 71
CARAȘ-SEVERIN 16
CLUJ 47
CONSTANȚA 50
COVASNA 23
DÂMBOVIȚA 41
DOLJ 41
GALAȚI 81
GORJ 17
HARGHITA 39
HUNEDOARA 31
IALOMIȚA 23
IAȘI 267
GIURGIU 15
MARAMUREȘ 18
MEHEDINȚI 14
MUREȘ 49
NEAMȚ 203
OLT 28
PRAHOVA 61
SATU MARE 7
SĂLAJ 9
SIBIU 30
SUCEAVA 196
TELEORMAN 43
TIMIȘ 39
TULCEA 11
VASLUI 172
VÂLCEA 37
VRANCEA 93
CĂLĂRAȘI 18
SECTORUL 1 67
SECTORUL 2 43
SECTORUL 3 34
SECTORUL 4 34
SECTORUL 5 14
SECTORUL 6 60
ILFOV 21

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

– 29 Aprilie 2021 –

România sărbătorește în data de 29 Aprilie Ziua Veteranilor de Război. Numărăm astăzi puțin peste 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial, mult prea puțin recunoscuți de societatea românească.

Pentru sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război, 29 Aprilie, dorim să trimitem fiecărui veteran un drapel tricolor și un coș cu produse tradiționale de Paște.

Urgența demersului este firească în contextul în care eroii Celui de-Al Doilea Război Mondial au vârsta României Mari.

Recunoștința dumneavoastră va așeza trecutul și viitorul la locul lor, cu o reverență necesară în fața înaintașilor și responsabilitate pentru povestea pe care o scriem împreună pentru generația de mâine.

Credința în eroi naște eroi, astfel că generația tânără are șansa unică, prin demersul dumneavoastră, de a înțelege că libertatea de a trăi, de a visa și de a iubi are întotdeauna un preț plătit de cei care au văzut în lupta pentru eliberarea și întregirea neamului românesc o cauză mai presus de propriile vieți, iubiri, ori aspirații.

DONEAZĂ PENTRU ACEST EVENIMENT ȘI SERIA EVENIMENTELOR VIITOARE ÎN CONTUL

RO61BTRLRONCRT0404791102 (RON)

Activitățile dedicate zilei de 29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război sunt următoarele:

 • Avansarea tuturor veteranilor de război ce dețin grade militare până la cel de colonel, prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale.
 • Pregătirea unui cadou pentru fiecare veteran de război, ce va fi livrat prin acțiuni de voluntariat în care vor fi implicați militari și societatea civilă.
 • Împachetarea cadourilor veteranilor se va realiza în data de 27 aprilie, în cadrul unui eveniment găzduit de Ministerul Apărării Naționale în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, unde avem bucuria să vă invităm pentru a pregăti personal un dar care va ajunge, împreună cu mesajul dumneavoastră, la un venerabil luptător al Celui de-Al Doilea Război Mondial.
 • Jurnalele de știri vor fi marcate pe tot parcursul Zilei de 29 Aprilie de informații legate de cei 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial. Jurnaliștii vor purta în piept Bujorul Românesc, simbolul sângelui vărsat de soldații români pe toate câmpurile de bătălie, bujori care vor fi achiziționați prin sponsorizările care vor face posibil acest eveniment.
 • Ministrul Apărării Naționale va invita un veteran de război la un ceai într-un spațiu Horeca, pentru a transmite societății civile mesajul că recunoștința și respectul sunt valorile care ne vor ajută să depășim orice criză, ori pandemie, știut fiind că un popor rămâne puternic prin spiritul lui.

ACȚIUNILE VIITOARE DEDICATE EROILOR ROMÂNI

 • Pregătirea Ceremoniei de citire a numelor eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, care va avea loc de Ziua Eroilor, în data de 10 iunie 2021, atât la București, cât și în toate reședințele de județ din România....
 • Îngrijirea tuturor cimitirelor/monumentelor dedicate celor două conflagrații mondiale. Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat pentru toaletarea cimitirelor, rescrierea numelor pe pietrele funerare și orice alte lucrari sunt necesare pentru menținerea vie a cultului eroilor, știut fiind că un neam rămâne viu prin respectul pentru înaintași.
 • Cunoașterea supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și recuperarea poveștilor cu care s-au întors de pe front, ori le-au adunat în lunga viață de ostași români.
 • Colectarea mărturiilor veteranilor pe platforma EROI DE RĂZBOI, pentru ca societatea românească să aibă acces la modele de curaj, credință și dragoste de țară. Platforma va avea, de asemenea, un rol de colector pentru poveștile, documentele, sau fotografiile rămase de la bunicii și străbunicii noștri, veterani de război.
 • Cunoașterea nevoilor supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și, acolo unde sunt identificate, rezolvarea acestora de îndată.
 • Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat care să-i aducă pe tineri aproape de modele și valori autentice, capabile să inspire un ideal.
 • Organizarea unei campanii de informare desfășurată în licee și universități. Organizarea evenimentelor cultural – artistice/sportive de natură să conducă la coagularea societății românești în jurul cauzei veteranilor de război.
 • Asigurarea unui ceremonial civil/militar la funeraliile fiecărui veteran de război. Intrarea în istorie trebuie să aibă loc cu demnitate și recunoștință, respectând sacrificiile celor care au luptat pentru întregirea, libertatea şi demnitatea neamului românesc.
 • Pregătirea ceremonialului dedicat funeraliilor naționale cu care România se va despărți de ultimul supraviețuitor al Celui de-Al Doilea Război Mondial.

SPONSORI PRINCIPALI: