NUME:
Erast-Leandru CIHOVSCHI-LEONAS
GRAD MILITAR:
Colonel
ÎNREGIMENTAT LA:
DATA NAȘTERII:
27.11.1924
DATA ÎNREGISTRĂRII:
SCURT ISTORIC:

Distinsul veteran s-a născut în localitatea Vișnița, lângă Cernăuți, într-o familie de intelectuali, moștenind de la tatăl său dragostea pentru istorie.

„Părinții mei, originari din Vatra Dornei, au fost transferați cu serviciul în localitatea Vișnița, la un liceu, unde tata a primit un post de profesor de istorie și mama de învățătoare.
Grija pentru învățătură a fost moștenită din tată în fiu.
           

            Bunicul meu, inspector școlar de meserie, i-a zis tatălui, care se afla pe front, în Primul Război Mondial, să-și ia câteva zile permisie și nu cumva să nu se prezinte la examenul de bacalaureat care se susținea în Viena.

            În anul 1940, familia mea a fost evacuată la Vatra Dornei iar, în anul 1944, la Timișoara, au fost nevoiți să-și lase tot și să plece doar cu câteva lucruri.        Au încărcat căruța și au plecat spre sudul Bucovinei. La un moment dat, fiind prea plină căruța, au mai aruncat din bagaje, printre care se afla și o icoană. Dându-și seama că au pierdut icoana, după ce parcurseseră mai mulți kilometri, s-au întors ca s-o recupereze. Astăzi se află pe un perete în camera fetei, amintindu-ne cu emoție de credința puternică și speranța că o să îi ajute Dumnezeu. 

            Încă de la vârsta de 9 ani eram pasionat de istorie, citind tot ce îmi cădea în mână. Tatăl meu fiind profesor de istorie aducea acasă multe materiale de acest fel, astfel că, în câțiva ani, știam deja toate regimentele din România și garnizoanele unde erau dislocate. Am urmat  cursurile Liceului Militar din Timișoara, în perioada 1936-1944. La 23 august 1944 am fost repartizat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie din București, unde am intrat fără examen, întrucât absolvisem liceul militar. Am făcut parte dintr-un detașament, împreună cu două batalioane de vânători de munte, dislocate în Transilvania (Miercurea-Ciuc, Sighișoara și Brașov), luând parte la acțiunea de eliberare a patriei mamă de ultimele trupe germane, care se retrăgeau spre Vest. Eram puțini la număr, în jur de 40-50 de oameni, dar am reușit să eliberăm trecătorile din zona Moeciu-Bran. 

            După retragerea trupelor germane, mi-am continuat studiile la Școala Militară de Infanterie București, pe care am absolvit-o în anul 1946, cu gradul de sublocotenent. Am fost repartizat la Regimentul 1 Dorobanți Craiova și apoi, după 3 luni, la Regimentul 9 Grăniceri Orșova. Dar în anul 1948 am fost trecut în rezervă, din cauza schimbărilor politice și atunci m-am înscris la Facultatea de drept, pe care am absolvit-o în 1951. Am fost consilier în  cadrul Ministerului Agriculturii, unde am lucrat până în anul 1990, când am ieșit la pensie. Totuși, nu m-am oprit aici și am continuat să lucrez tot cu program normal, pe la diferite instituții, până la vârsta de 82 de ani.

            Mi-am cunoscut soția la coadă la măsline”, ne spune amuzat domnul Cihovschi. Au o căsnicie frumoasă ce durează de 50 de ani și se mândresc cu fiica lor, Cristina, farmacistă de profesie.

Tabel numeric cu veteranii de război ai Armatei României actualizat în luna aprilie 2021
2610
VETERANI
ALBA 38
ARAD 22
ARGEȘ 65
BACĂU 105
BIHOR 16
BISTRIȚA-NĂSĂUD 16
BOTOȘANI 223
BRAȘOV 51
BRĂILA 21
BUZĂU 71
CARAȘ-SEVERIN 16
CLUJ 47
CONSTANȚA 50
COVASNA 23
DÂMBOVIȚA 41
DOLJ 41
GALAȚI 81
GORJ 17
HARGHITA 39
HUNEDOARA 31
IALOMIȚA 23
IAȘI 267
GIURGIU 15
MARAMUREȘ 18
MEHEDINȚI 14
MUREȘ 49
NEAMȚ 203
OLT 28
PRAHOVA 61
SATU MARE 7
SĂLAJ 9
SIBIU 30
SUCEAVA 196
TELEORMAN 43
TIMIȘ 39
TULCEA 11
VASLUI 172
VÂLCEA 37
VRANCEA 93
CĂLĂRAȘI 18
SECTORUL 1 67
SECTORUL 2 43
SECTORUL 3 34
SECTORUL 4 34
SECTORUL 5 14
SECTORUL 6 60
ILFOV 21

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

– 29 Aprilie 2021 –

România sărbătorește în data de 29 Aprilie Ziua Veteranilor de Război. Numărăm astăzi puțin peste 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial, mult prea puțin recunoscuți de societatea românească.

Pentru sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război, 29 Aprilie, dorim să trimitem fiecărui veteran un drapel tricolor și un coș cu produse tradiționale de Paște.

Urgența demersului este firească în contextul în care eroii Celui de-Al Doilea Război Mondial au vârsta României Mari.

Recunoștința dumneavoastră va așeza trecutul și viitorul la locul lor, cu o reverență necesară în fața înaintașilor și responsabilitate pentru povestea pe care o scriem împreună pentru generația de mâine.

Credința în eroi naște eroi, astfel că generația tânără are șansa unică, prin demersul dumneavoastră, de a înțelege că libertatea de a trăi, de a visa și de a iubi are întotdeauna un preț plătit de cei care au văzut în lupta pentru eliberarea și întregirea neamului românesc o cauză mai presus de propriile vieți, iubiri, ori aspirații.

DONEAZĂ PENTRU ACEST EVENIMENT ȘI SERIA EVENIMENTELOR VIITOARE ÎN CONTUL

RO61BTRLRONCRT0404791102 (RON)

Activitățile dedicate zilei de 29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război sunt următoarele:

  • Avansarea tuturor veteranilor de război ce dețin grade militare până la cel de colonel, prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale.
  • Pregătirea unui cadou pentru fiecare veteran de război, ce va fi livrat prin acțiuni de voluntariat în care vor fi implicați militari și societatea civilă.
  • Împachetarea cadourilor veteranilor se va realiza în data de 27 aprilie, în cadrul unui eveniment găzduit de Ministerul Apărării Naționale în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, unde avem bucuria să vă invităm pentru a pregăti personal un dar care va ajunge, împreună cu mesajul dumneavoastră, la un venerabil luptător al Celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • Jurnalele de știri vor fi marcate pe tot parcursul Zilei de 29 Aprilie de informații legate de cei 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial. Jurnaliștii vor purta în piept Bujorul Românesc, simbolul sângelui vărsat de soldații români pe toate câmpurile de bătălie, bujori care vor fi achiziționați prin sponsorizările care vor face posibil acest eveniment.
  • Ministrul Apărării Naționale va invita un veteran de război la un ceai într-un spațiu Horeca, pentru a transmite societății civile mesajul că recunoștința și respectul sunt valorile care ne vor ajută să depășim orice criză, ori pandemie, știut fiind că un popor rămâne puternic prin spiritul lui.

ACȚIUNILE VIITOARE DEDICATE EROILOR ROMÂNI

  • Pregătirea Ceremoniei de citire a numelor eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, care va avea loc de Ziua Eroilor, în data de 10 iunie 2021, atât la București, cât și în toate reședințele de județ din România....
  • Îngrijirea tuturor cimitirelor/monumentelor dedicate celor două conflagrații mondiale. Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat pentru toaletarea cimitirelor, rescrierea numelor pe pietrele funerare și orice alte lucrari sunt necesare pentru menținerea vie a cultului eroilor, știut fiind că un neam rămâne viu prin respectul pentru înaintași.
  • Cunoașterea supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și recuperarea poveștilor cu care s-au întors de pe front, ori le-au adunat în lunga viață de ostași români.
  • Colectarea mărturiilor veteranilor pe platforma EROI DE RĂZBOI, pentru ca societatea românească să aibă acces la modele de curaj, credință și dragoste de țară. Platforma va avea, de asemenea, un rol de colector pentru poveștile, documentele, sau fotografiile rămase de la bunicii și străbunicii noștri, veterani de război.
  • Cunoașterea nevoilor supraviețuitorilor Celui de-Al Doilea Război Mondial și, acolo unde sunt identificate, rezolvarea acestora de îndată.
  • Dezvoltarea unei mișcări de voluntariat care să-i aducă pe tineri aproape de modele și valori autentice, capabile să inspire un ideal.
  • Organizarea unei campanii de informare desfășurată în licee și universități. Organizarea evenimentelor cultural – artistice/sportive de natură să conducă la coagularea societății românești în jurul cauzei veteranilor de război.
  • Asigurarea unui ceremonial civil/militar la funeraliile fiecărui veteran de război. Intrarea în istorie trebuie să aibă loc cu demnitate și recunoștință, respectând sacrificiile celor care au luptat pentru întregirea, libertatea şi demnitatea neamului românesc.
  • Pregătirea ceremonialului dedicat funeraliilor naționale cu care România se va despărți de ultimul supraviețuitor al Celui de-Al Doilea Război Mondial.

SPONSORI PRINCIPALI: